Konut Hesabı İle Ev Alacaklara Cazip Fırsatlar

Konut Hesabı İle Ev Alacaklara Cazip Fırsatlar

2015 yılında uygulayama giren fakat yeterince ilgi görmeyen konut hesabı devlet katkısı yeni düzenleme ile birlikte daha cazip hale getiriliyor. Detaylar haberimizde…

18 Şubat 2018 - 16:47

Konut hesabı devlet katkısı cazip hale getirildi. 2015’de uygulamaya giren fakat vatandaşlar tarafından yetirince ilgi görmeyen konut hesabı uygulamasında yenilikle yapıldı. Konut hesabı için devlet katkısı yüzde 20’den yüzde 25’e çıkarıldı.

Konut hesabında 80 bin lira para biriktirenlere, devlet 20 bin lira katkıda bulunacak. Hesabında 60 bin lira biriktiren 15 bin lira katkı alacak. Eski sistemde 15 bin lira devlet katkısı alabilmek için 75 bin lira biriktirmek gerekiyordu.

TAPU HARCI İNDİRİMİ 
Konut hesabında yeni yapılacak olan düzenleme ile birlikte tapu harcı indirimi de geliyor. Konut hebasında para biriktirerek ev alanlara tapu harcında indirim yapılacak. Bu konuda tapu harcını sıfıra indirme konusunda bakanlar kuruluna yetki verilecek.

Alıcının ödeyeceği tapu harcı oranının aşağı çekilmesi veya hesapta biriktirilen para ve devlet katkısı tutarına kadar olan kısımdan tapu harcı alınmaması konusu olacak. Bir yıldan uzun vadeli mevduat faizlerinden yüzde 10 oranında stopaj alınıyor. Bakanlar Kurulu kararıyla konut hesabına yatırılan paradan elde edilen faiz gelirinde stopaj oranı sıfırlanacak.

DÜŞÜK FAİZLE KREDİ İMKANI 
Yeni düzenleme ile birlikte konut hesabı olanlara düşük faizle kredi imkanı da sunulacak. Buna göre, bankalar tasarruf aşamasında düşük faiz uygulayacaklar, ancak birikimle birlikte konut alımı sırasında düşük faizle kredi kullandırabilecekler. Kredinin faizi, tasarruf süresine bağlı olarak değişebilecek.

Mevcut sistemde konut hesabı için verilen 15 bin TL’lik devlet katkısının tamamını alabilmek için 60 ay para biriktirmek gerekiyor. Para biriktirme süresi 48-59 ay arasında olanlar yüzde 18 oranında (azami 14 bin TL); 36-47 ay arasında para yatıranlar ise yüzde 15 oranında (13 bin TL) devlet katkısı alabilecek. 

Yeni düzenleme ile birlikte konut hesabı daha cazip hale getiriliyor. Peki eski yasaya göre konut hebası açanlar ne yapacak? Onlar bu avantajlardan faydalanamayacak mı? Şöyle ki; eski yasa kapsamında açılmış bulunan konut hesapları ile ilgili koşullar aynen korunacak. Katılımcılar isterlerse yeni kanuna tabi olabilecek. Yeni kanuna istinaden çıkarılacak Bakanlar Kurulu kararındaki koşulları yerine getirenler 15 bin lira yerine 20 bin liraya kadar katkı alabilecek.

Bu haber 899 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Krediyle konut alacak EYT’lilere çifte fırsat
Krediyle konut alacak EYT’lilere çifte fırsat
Gayrimenkulde ilgi odağı olan Çekmeköy’de konutlar 700 bin – 4 milyon TL, kiralar ise 2–10 bin TL aralığında değişiyor
Gayrimenkulde ilgi odağı olan Çekmeköy’de konutlar 700 bin –...