Tasarruf Planınızı Altüst Eden 5 Alışveriş Şekli

Tasarruf Planınızı Altüst Eden 5 Alışveriş Şekli

Tasarruf yapmaya karar vermişseniz, para yönetimi konusunda oldukça büyük bir adım atmışsınız demektir

17 Nisan 2016 - 17:07

Tasarruf yapmaya karar vermişseniz, para yönetimi konusunda oldukça büyük bir adım atmışsınız demektir. Ama bu aşamada bilinçsiz bir şekilde yapacağınız birkaç hareket nedeniyle tüm planınız alt üst olabilir.

Bilinçsiz olarak yaptığınız hareket size mantık olarak işe yarayacak hissi vermiş olabilir. Özellikle indirim kampanyalarından yapılan alışverişler, tasarruf için büyük kolaylık olarak görülebilir. Oysaki farkında olmadan tüm tasarruf planınızı bu alışverişlerde bozarsınız.

İhtiyacınız olmadığı halde yaptığınız alışveriş, tasarruf planınıza destek olmaz. Hatta tahmin ettiğinizden daha fazla para harcamanıza ve gereksiz ürünleri almanıza neden olur. Sırf “3 al 2 öde” kampanyasından yararlanabilmek için aldığınız gereksiz ürünleri düşünün. Oysaki tek başına bir ürün almış olsaydınız daha uygun bir fiyata almış olacaktınız. Genellikle alışveriş festivalleri, indirimler, kampanyalar, hesaplı alışveriş yaptığımızı düşündürürken aslında gereksiz para harcamamıza neden olurlar.

İşte tasarruf ettiğinizi düşünürken aslında daha çok harcadığınız 5 alışveriş şekli:
1 İndirim için Daha Çok Ürün Almak
Özellikle giyim alışverişlerinde bu indirim yalanına inanırız. Hepsi daha fazla ürün alabilmemiz için göz boyamadır, sadece. Örnek vermek gerekirse; ihtiyacınız olan ürünlerden oluşan bir 130 liralık alışveriş yaptınız ve başka bir ürüne de ihtiyacınız yok. Kasaya geldiğiniz zaman size birkaç öneri sunulmaya başlar. 150 liralık alışverişe % 10 indirim olduğunu söyleyip, sizi bir şekilde ikna ederler. Sizde gidip 20 liralık bir ürün alır ve indirimden faydalandığınızı düşünür, daha uyguna bir alışveriş yaptığınızı düşünürsünüz. Oysaki 130 lira ile sonlandıracağınız alışverişi 135 lira ile sonlandırmış oldunuz. Yani ihtiyacınız olmayan bir ürün alışverişi ile tasarruf planınızda fazla harcama yaptınız.
2 Kaliteli Olması için Pahalısını Almak
Çok genel bir inanışımız, düşüncemiz vardır. Bir ürünün ucuzu adi, pahalısı kalitelidir. Aslında böyle bir durum söz konusu olmayabilir. Bir ürünün pahalı olması, onu her koşulda en kaliteli ürün yapmaz. Bir ürün alacaksınız, fiyat – performans oranına göre seçim yapmak en doğru olandır. Alışveriş öncesi bir araştırma yapın ve ürünler hakkında bilgi edinin. Markalar hakkında kullanıcı yorumlarını araştırabilir ve forumlardaki kullanıcı yorumlarını okuyabilirsiniz. Bu şekilde bir ürün hakkında bilgi edinmiş olacak ve hak ettiği parayı vereceksiniz.
3 Tasarruf için Ucuzu Almak
Pahalıyı almakla, tam tersi bir düşünce de, daha az ödemek için ucuz olan ürünü almak. Bir ürünün fiyatı kalitesi hakkında bilgi vermez ve en pahalısı iyi, en ucuzu kötü diye bir kriter söz konusu değildir. Ucuz bir ürün, satın alırken size tasarruf ettim hissi verebilir; ama birkaç kullanım sonrasında bozulan, kullanılamaz hale gelen ürün, sizi tekrar bir masrafa sokacaktır. Bu durumda da tasarruf etmemiş, hatta daha fazla para veriş oldunuz.
4 Gereğinden Fazla Satın Almak
Ucuzlayan bir ürünü ihtiyacımız olmayacak kadar stoklamak da yaptığımız yanlış alışveriş tiplerinden birisidir. Ayrıca bunu genellikle market alışverişinde yaparız ve son kullanma tarihlerini hiç hesaba katmadan alışveriş yaparız. Oysaki aldığımız ürünün yarısından fazlası bozulacak ve son kullanma tarihi geçtiği için kullanılmayacaktır. Bunu özellikle 3 al 2 öde kampanyalarında yaşıyor. Örneğin bozulma ihtimali yüksek olmasına rağmen fazlaca alınan süt ve ürünleri siz tüketmeden bozulacaktır. Bu nedenle paranızı çöpe atmış olacaksınız. Oysaki alırken amacınız tasarruf etmekti.

3 al 2 öde, ikinci ürüne % 50 indirim tarzı kampanyalarla, tasarruf edeyim derken paranızı çöpe atmış olabilirsiniz. İhtiyaçlarınıza yönelik ürünler için bir araştırma yapıp, ne kadar sürede ne kadar tüketebileceğinize göre satın almanız da fayda vardır.
5 Fırsat Siteleri
Alışveriş tutkunu olan bir insan için büyük fırsatlar sunan alışveriş siteleri, tasarruf düşmanı olduğu gibi cüzdanınızı da kolayca sömürebilir. İhtiyacınız olmadığı halde, cazip gösterilen kampanyalı fiyatlardan yaptığınız alışverişler, sizi bir süre sonra pişman edecektir. Son yıllarda sayıları fazlasıyla artan bu fırsat siteleri, sosyal ağlara da yayılmış durumda. Instagram gibi sosyal ağlar üzerinden satış yapılan ve çok uygun kampanyalar gibi gösterilerek satın aldığını ürünler, tüm bütçenizi mahvedecektir.

Çok daha uygun bir fiyattan satın alacağınız ürünleri, fırsat sitelerinde cezbedici sunumları ile görüp, fırsatı kaçırmama istediğiniz baskın gelir. Sonucunda kredi kartınızla kaptığınız alışverişlerin taksitleri ve ödemeleri bir anda artar. Sonrasında da gelir – gider listenizin dengesini bozmuş olursunuz ve tasarruf edeceğiniz yere para kaybedersiniz.

paratic

Bu haber 683 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Tabiatın Hediyesi Mermer ve Patlatma Taş ile Evlerinize Şıklık Katın!
Tabiatın Hediyesi Mermer ve Patlatma Taş ile Evlerinize Şıklık...
Ev Aletlerini Verimli Kullanma Rehberi
Ev Aletlerini Verimli Kullanma Rehberi